Translate

vineri, 10 mai 2024

De la Țebea la Vidra

 



Anul 2024 este dedicat eroului națiunii române Avram Iancu

 

         


   Într-o dimineață de primăvară, când roua încă mângâia firele de iarbă, un tânăr păși pentru prima oară pe cărările ce duc spre mormântul lui Avram Iancu de la Țebea. În mâini, ținea un buchet de flori sălbatice, culese cu grijă de pe câmpurile înflorite, unde odinioară răsunase ecoul luptelor pentru libertate.                     

            Ajuns în fața mormântului, tânărul așeză cu reverență florile și, privind piatra rece, începu un dialog imaginar cu Craiul Munților:

-  O, mare Iancu, în fața ta stau umil, cu inima plină de dor și de respect.

Ai fost stâlp de foc în noaptea vremurilor și acum, în fața ta, simt cum mă înalț.  Tu, care ai luptat pentru dreptatea noastră, spune-mi, cum pot să-ți urmez calea?

Cum să păstrez vie flacăra ce-ai aprins, în inimile noastre, a românilor?

          Și, ca într-un vis, figura măreață a lui Avram Iancu se înfățișă în fața tânărului, emanând o lumină blândă și caldă:

          -  Tânăr român, florile tale sunt daruri prețioase, culese de pe pământul îmbibat cu jertfa străbunilor.Ele sunt simbolul vieții ce continua și al sângelui ce nu a fost vărsat în zadar. Mulțumesc pentru popasul tău la mormântul meu și știi, duhul meu este viu în fiecare român. În fiecare inimă ce bate pentru libertate, în fiecare gând ce se înalță spre dreptate.

          Cuvintele lui Iancu răsunau în sufletul tânărului, care, copleșit de emoție, își plecă fruntea în semn de mulțumire. Când și-a ridicat privirea, figura lui Iancu dispăruse, lăsând în urmă doar ecoul cuvintelor sale.

          Tânărul își dădu seama că ațipise pe banca de piatră, dar în inima sa, duhul lui Iancu era mai viu ca niciodată. Se ridică, privi încă o dată mormântul și știu că, deși fusese doar un vis, mesajul lui Iancu va rămâne cu el pentru totdeauna. În acel moment, simți că poartă în el spiritul neînfricat al Craiului Munților, gata să continue lupta pentru valorile în care a crezut Avram Iancu.

 

         


După acest popas minunat, tânărul se îndreaptă spre Vidra, locul nașterii lui Avram Iancu. Ajuns la biserica din Vidra, tânărul simte o legătură profundă cu istoria locului, unde ecoul luptelor pentru libertate și credință încă răsună în zidurile vechi. Aici află de la câțiva tineri veniți cu flori la un mormânt cu trei cruci, din faţa bisericuţei din Vidra de Sus, istoria zbuciumată a parohului din satul natal al lui Avram Iancu, fondatorul mișcării „Oastea Domnului“, Părintele Iosif Trifa, căsătorit cu Iuliana Iancu, nepoată de frate a lui Avram Iancu.

          Sub bolta bisericii, tânărul stătea cufundat în gânduri și-n tăcerea sfântă, istoria îi vorbea, desfășurându-și paginile îngălbeninte de vreme. Simte că aici unde Părintele Trifa și-a unit destinul cu cel al Iancului, duhul lor încă veghează, în inima fiecărui român, neînfrânt și statornic. Se așează pe iarba cea moale privind cum coboară în vale tinerii întâlniți acolo și deschide cartea ”Fericiții noștri înaintași” primita în dar de la ei. Și cum nicio întâmplare nu este întâmplătoare, ochii se opresc peste câteva rânduri care vorbeau tocmai despre  Părintele Iosif Trifa, profet al neamului românesc și despre Noaptea de Bilanţ şi de Revelaţie a Anului Nou 1923:

 

          Din această noapte de zbucium şi de prăbuşire s-a născut saltul strălucit şi înnoitor al Oastei Domnului. Acesta a rămas pe totdeauna primul An Nou cu adevărat al acestei credinţe şi al acestui Neam care nu avuseseră până atunci decât ani vechi, începuţi şi sfârşiţi în acelaşi vechi şi întunecos fel al păcatului, al necredinţei, al bigotismului şi al formalismului îngheţat şi împilat în orbia şi în robia păcatului şi păcătoşirii.

          Dar, ca orice lumină care sperie făpturile întunericului, această minunată şi înnoitoare făclie a lui Dumnezeu le-a speriat pe toate vietăţile care iubeau păcatul şi îşi îngrăşau trupurile din menţinerea lui. Şi, ca bufniţele speriate de felinare, s-au repezit să stingă lumina cea nouă şi să-l sfâşie pe purtătorul ei.

Orbiţi de micimea lor sufletească şi de gelozia nevredniciei lor, chiar şi cei ce fuseseră cândva pe o clipă încălziţi de o rază evanghelică s-au prăbuşit îndată în apatia generală a celorlalţi, înecându-se în noroiul leneviei, al comodităţii şi al lăcomiei.

          Profetul Adevărului Viu însă, plin de Duhul Sfânt, suna din trâmbiţa redeşteptării bisericeşti şi apăsa din greu pe plugul evanghelizării naţionale, desţelenind hotarele sufleteşti ale ţării pline de spini şi bolovani, pentru semănătura şi recolta cea nouă şi mântuitoare. Întreg sufletul poporului luminat, presimţind în el pe adevăratul trimis al lui Dumnezeu şi pe dezrobitorul său duhovnicesc, i s-a ataşat cu toată puterea încă de la începutul desluşirii glasului soliei sale. Şi, după cum încheia cei zece ani de păstorire la Vidra cu cuvintele: „…Ce mare deosebire este între starea voastră de acum şi cea din urmă cu zece ani, când am venit aici ca păstor al vostru sufletesc… Atunci eraţi în întuneric, acum aveţi lumina vieţii. Atunci nu cunoşteaţi nimic, acum cunoaşteţi toate lucrurile. Atunci eraţi străini de Dumnezeu, fără nădejde şi fără nici o temelie, în superstiţii şi în formalism, iar acum cât de puternică tărie, nădejde şi credinţă îndrumă sufletele voastre în cunoaşterea şi trăirea voii lui Dumnezeu” – tot aşa vorbea el şi la cei zece ani de Oaste, în 1934, când aria muncii sale depăşise nu numai hotarele României, ci şi ale Europei, prin Lucrarea Oastei Domnului care va fi un focar de viaţă sfântă nu numai pentru poporul nostru şi Biserica noastră – ci pentru încă multe popoare şi biserici creştine până Dumnezeu ştie unde.”

 

          Se oprește o clipă din citit și ca să nu uite pagina, pune ca semn o bucățică de hârtie pe care își însemnase câteva gânduri la Țebea. Când redeschide cartea, ochii se umezesc de lacrimi. Numai Dumnezeu putea așeza lângă cuvintele citite mai înainte, testamentul lui Avram Iancu, scris chiar de el în dimineața aceleași zile:

          ”Ultima mea voință!

          Unicul dor al vieții mele este să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acum, durere, fără mult succes, ba tocmai acuma cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară și hotărât dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii, pentru ajutoriu la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând că luptătorii noștri cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele,

          Câmpeni, 29 decembrie 1850

          Avram Iancu, advocat și prefect emerit”

 

          Tânărul simte cum sufletele celor doi mari români îl binecuvântează și pleacă de acolo într-un târziu purtând în inimă flacăra lor vie, inspirat de exemplul celor doi mari români, simțindu-se parte din lanțul nesfârșit al luptei pentru credință și identitate națională.

 

10.05.2024

Sorin Micuțiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu